Recepten van Hongaars boerinnetje:

Geen culinaire hoogstandjes, gewoon zoals wij hier eten op zijn Hongaars met een Nederlands sausje, Of Hollands, met een snufje Hongaars.....

dinsdag

Kroketten


Kroketten zijn hier in Hongarije niet te koop. Dus besloten we ze zelf te maken.
Benodigdheden: voor 16 kroketten





  • Je slacht zelf een varken of een kip...dan;
  • 600 gram gaar soepvlees 
voor de roux:

  • 1 gesnipperde ui
  • 60 gram roomboter
  • 60 gram bloem
  • 1/2 liter bouillon
  • peper,zout,nootmuskaat.
voor het paneren:

  • bloem
  • 5 losgeklopte eieren
  • paneermeel of verkruimelde beschuit.
Voorbereiding
Snijdt het soepvlees heel fijn.






Maak nu een roux 
Roux is een basissaus die voor heel veel gerechten wordt gebruikt.
Klik op  de link voor een uitgebreide beschrijving.

Fruit dan de ui  in de boter tot het glazig is en voeg dan toe aan de roux.





Schep het fijngesneden vlees door de saus, en laat deze helemaal afkoelen. 





Bewaar tot gebruik in de koelkast, of vries in.
Haal de ragout vlak voor verwerking uit de koelkast. Vorm met de handen lange ronde staven (kroketten) of balletjes (bitterballen), niet te dik, anders moeten ze te lang in de frituur. Zet drie diepe borden klaar, één met bloem, één met losgeklopt ei, en één met paneermeel. Haal de kroketten  achtereenvolgens door bloem, ei en dan de paneermeel.Let erop dat de kroketten compleet gepaneerd zijn, zodat er tijdens het frituren geen barsten in de korst komen, en de vulling in de olie gaat zwemmen. Leg de gepaneerde kroketten een half uur terug in de koelkast.





Bereiding
Verhit frituurolie of -vet tot 180 gr.C. Frituur de kroketten tot ze goudbruin zijn, ongeveer vier minuten. Laat ze even op keukenpapier uitlekken.
Serveren
Als snack tussendoor, maar natuurlijk het lekkerste met zelfgemaakte frietjes....



1 opmerking: